Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Příčiny proč lidé sní o komunistické éře?

1. Vláda se skutečně chová bezohledně k nám obyčejným lidem.

2. Cenu svobody člověka dnešní člověk tolik nevnímá. Je potřeba pomoci obyčejnému člověku, aby si více vážil svojí svobody a hájil ji před politiky, kteří nám ji stále čím dál tím víc berou. To je věcí všech myslících novinářů i všech myslících intelekturálů.

3. Svoboda není jen nezodpovědné pindání nesmyslů, ale naše nezávislost na myšlení politiků, na jejich ideologii. Ale k tomu je třeba obyčejné lidi vychovávat. A to je zase prostor pro skutečnou elitu (nikoliv politickou).

:-)

2 0
možnosti

vláda se chová bezohledně jednoduše proto, že byla počata totalitním režimem, a obyčejnej člověk prostě drží pusu a krok stejně jako je držel za totáče

1 0
možnosti
ZH

Celej problém stojí na tom, že ta samá sorta lidí, která řídila socialistické "hospodářství", řídila i reformy, zprivatizovala ty zbytky, co k něčemu byly a dál se řídí Marx-Leninismem. Ti dva soudruzi totiž napsali, že kapitalista vykořisťuje dělníky. No a oni nic jinýho neznaj. Socialismus byl na prd, a na něco lepšího si holt musíme počkat, než se bývalý soudruzi ten kapitalismus naučej. :-/

6 1
možnosti
Foto

A že ho neumí ten kapitalismus nikde.

4 5
možnosti
JF

J68a81n 31F84r19ý71d25l

29. 4. 2013 3:36

"Stačilo být dostatečně bezpáteřní, umět se dobře pohybovat v rámci systému, případně využívat jeho nedostatků. Příležitost dostali ti, kteří by ve svobodné společnosti neobstáli, ať už se jedná třeba o některé prorežimní umělce, nejrůznější vedoucí pracovníky státních podniků či obyčejné veksláky. Těm vytvořil systém podmínky a oni je přijali."

V čem se dnes mají tito lidé hůř? Bezpáteřní se bude mít vždy dobře a kapitalismus jim jen dává dvakrát takovou možnost vyrůst.

8 1
možnosti

A) na volném trhu - mají sice možnost vyrůst, ale pokud přestanou nabízet, co chtějí jejich zákazníci a to za co nejlepší cenu, zbankrotují. Zda to dělají pro dobro své nebo jejich, je úplně lhostejné. Pokud začnou přehánět ono pověstné vykořisťování zaměstnanců, tak jim zůstanou ti nejméně schopní a ostatní odejdou ke konkurenci. Ta tím získá významnou a výhodu a náš bezpáteřní podnikatel opět bankrotuje. B) dnes - máte pravdu, přisaje se na evropské dotace a státní  zakázky a je mu hej...

2 0
možnosti
Foto

Existence páteřních tvůrčích šéfredaktorů s tak obdivuhodným rozhledem mě v dnešní nelehké době naplňuje optimismem. Že by světélko na konci tunelu?

3 1
možnosti
VA

Neříkám, že za komunizmu bylo vše zalité sluncem, Nebylo. Nicméně paušalizovat a vše z ery komunismu šmahem zavrhnout může jenom trouba! Trapná výmluva na chybějící toaleťák je taky poněkud zcestná. Oni Vám patrně zapomněli rodiče říct, že toaleťák nebyl, protože vyhořely papírny a bylo to jen dočasně. pro mě je podstatné, že tenkrát, se někdo věnoval dětem, Já jsem vedla roky pionýry a nikdy jsem je nic špatného neučila. Dnes děti běhají bezprizorně po sídlišti, fetují a pod, Ano byly fronty na ty tisíckrát omílané banány, ale za to nebyly fronty na úřadu práce!! S člověkem se v zaměstnání jednalo jako s lidskou bytostí a ne jako s "lidským zdrojem".A mohla bych pokračovat. Nechci aby se komunismus vrátil, nicméně si myslím, že přebrat něco málo pozitivních věcí z té doby by bylo naší zemi jen ku prospěchu! A co se týká fabrik a pod. ono je lepší je rozkrást vytunelovat, lidi vyházet ...Mladíku, nevěřte všemu cím Vás krmí ve škole! Za nás nám do hlavy lili jedny nesmysly Vám zase jiné ale vždy to je jen o tom co se součastné politické garnituře hodí do krámu

14 20
možnosti
Foto

Byla jste pouze lidskou bytostí momentálně vhodnou k naplnění představ o zářných zítřcích. Dámo, i já jsem tehdy byl lidskou bytostí, ale že by to někdo nějak extra registroval pokud jsem někomu nešlápl na rudé kuří oko, jsem si nevšiml. Pak jsem jaksi tou lidskou bytostí pomalu a jistě mohl i přestat být.

11 10
možnosti
Foto

Socialistický ekonomický systém byl velmi životaschopný, vhodný zejména pro současnou, krizovou dobu. Nejlépe o tom svědčí to, že za 23 let budování kapitalistické ekonomiky dosáhlo dnešní Česko zhruba stejné produkce, jaká byl v roce 1988. Opravdu obrovský úspěch ! Přitom se země raketově zadlužuje a tím spěje k nevyhnutelnému krachu. Nebýt tohoto zadlužování, mohli bychom to zabalitz a jít se pást. Ano, toaleťáku by bylo dost, nebyl by ale žádný důvod ho používat.

14 21
možnosti

Socialismus jakž takž přežíval jenom díky faktu, že v západní Evropě přežívaly zbytky kapitalismu a zároveň mohl stavět na historických (před komunistických) datech. Hlavním problémem socialismu je, že v něm není možné dosáhnout ekonomické kalkulace, protože bez systému volného trhu neexistují volně vytvořené ceny a následně tedy neexistuje zpětná vazba, kam investovat kapitál. Proto v řadě oblastí vzniká nadprodukce a v jiných je nedostatek (např. toho toaletního papíru). Viz Mises, Lidské jednání nebo video na Mises.cz - http://www.mises.cz/videa/muze-socialismus-fungovat--131.aspx Co se týká současnosti, je nutné vzít v úvahu, že žijeme v hybridním, intervencionistickém systému. Přestože je efektivnější, než komunismus, přesto si zachovává některé jeho špatné vlastnosti.

5 4
možnosti
Foto

Je sice možné, že toaleťák je dnes sem tam k dostání, ale osobně zase já postrádám dnes v obchodech jonatanky. Už asi dvacet let.

9 10
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik