Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ještě s odstupem. Jste typický představitel mladé generace, která zná komunismus jen z vyprávění, možná nějakých dokumentů, filmů atd. Vše je již notně zkreslené, vždy záleží na interpretaci /jinak Vám jej bude vykládat bývalý tajemník KSČ a jinak docent, který pro své názory topil 20 let v kotelně/.

Zkuste mrknout na jeden můj článek. http://vodvarka.blog.idnes.cz/c/371527/Komunismus-neskoncil-komunismus-trva.html

0 0
možnosti
TK

Uvádíte případ dvou opačných extrémů. Jedněch i druhých tu bylo pár tisíc. Není vhodné znát také názor více méně normálních lidí, kterých tu žilo 15 000 000?

0 0
možnosti
Foto

Ve starém zákoně bývala Moudrost odměňovánabohatstvím.

Ježíš to však prý zrušil. Boháčům slíbilpeklo a chudým nebe.

Marx s Leninem jej vzali doslova - zde na zeminabídli lidem vše, co on sliboval až po smrti.

Vatikán je však za proroky ani svaté neuznal. Asiproto, že jim tím brali práci.

0 0
možnosti
Foto

Komunismus je sprosté slovo.

Něco jiného je komunita. Ale základním znakem komunity je právo každého člena komunitu kdykoli opustit. S tím komunizmus nepočítá ... a také to nikdy neumožní. Z toho pak plynou naprosto nutně všechny zrůdnosti.

0 0
možnosti
FM

Je to nejsprostší slovo, které znám.

4 0
možnosti
MM

Komunismus je vymyšlený podvod

mocichtivých a všehoschopných jedinců,

stejně jako veškerá náboženství v minulosti i nyní.

Rozumní lidé neztrácejí čas o takovém blábolu diskutovat.

2 0
možnosti
MT

"...podvod mocichtivých a všehoschopných jedinců..." takze se nyni musime nachazet nekde na vrcholu komunismu.

0 0
možnosti
Foto

Píšeš: "Karel Marx a Friedrich Engels nevymysleli komunismus, pouze jej aplikovali na vlastní ideologii. A co víc, tato ideologie byla od samého počátku etatistická (tedy založená na nedobrovolnosti) a násilná."

Pojmy komunismus a kapitalismus existovaly asi už dříve, ale do všeobecného povědomí je uvedl právě Marx. Ta slova nemají žádný jednoznačný původní význam, o kterém píšeš. Marx de facto ztotožnil komunismus s "ideologií etatismu", v tomto významu je také naprostou většinou lidí chápán.

Kapitalismus lze v protikladu ke komunismu vnímat dvěma způsoby:

1. Jako společenský řád vlastnického práva. V tomto smyslu je kapitalismus v čisté formě ztotožnitelný s "anarchií".

2. Jako ideologii vlastnického práva. V tomto smyslu je kapitalismus ztotožnitelný s "anarchismem".

Marx ztotožňoval kapitalismus s korporativismem (jakousi novou formou feudalismu), jelikož si neuvědomil, že monopoly nejsou produktem svobodného trhu, ale naopak vznikají jako přímý důsledek vládních intervencí. Nebyl bohužel vůbec schopný pochopit tržní mechanismy (princip nabídky/poptávky).

1 1
možnosti
LN

..buďte té dobroty...a...běžte s tou rudou propagandou do pryč....

11 3
možnosti
Foto

Pěkný článek. Jenže rozdíly mezi kapitalismem a komunismem jsou v něm nazírány čistě z ekonomického hlediska. Když já řeknu "kapitalismus", mám tím na mysli "laises faire kapitalismus", tedy kapitalismus oproštěný od etatismu. Ještě ostřeji se toto chápání ukazuje u slova "anarchokapitalismus", kde o nějaký ekonomický kapitalismus v podstatě nejde (ten je důsledkem). Daleko víc toto slovo chápeme na ose etatismus - voluntarismus.

1 0
možnosti
JP

J75o53s18e93f 20P28o84t29r

8. 3. 2014 1:13

Marx vymyslel komunismus jako : Neexistuije nic, než hmota, která je věčná, nemá počátek, ani  konec  . Hmota má kromě jiných  atributů (hmotnost , rozprostraněnost) také vlastnost pohyb, zvláštní formou pohybu je vývoj, hmota se tedy vyvíjí a to od jednoduchého k složitějšímu, k životu .. .. k lidskému vědomí.

A v rámci lidského vědomí se vyvíjí od zavrženéhodné otrokářské společnosti, přes feudální, kapitalistickou společnost k svému cíli, k socialistické a posléze komunistické společnosti..

Jenže :

Věda zjistila, že hmota není věčná, vznikla ve Velkém třesku a ve Velkém mrazu se všechny molekuly hmoty rozptylou , není zde žádné místo pro vývoj. Dále historické události ukazují, že idea komunismui je nekompatibilní s lidkým myšlením. Pro prosazení  myšlenek komunismu v Sovětském Rusku  bylo obětováno na 55 milionů nevinných obětí (Solženicin: Souostroví Gulag), při jeho demontáži v 80. letech se nenašel ani jediný člověk, který by za tuto ideu položil život,

Je samozřejně  možné se bavit o sociálních dávkách dneška jako o jinak chápaného socialismu, ale to není výsledek  vývoje  hmoty, jako spíš o humanistickém pojetí na základě aplikace křesťanských zásad vůči bližnímu.

0 0
možnosti
VK

Marx komunismus nevymyslel. Komunismus, přesněji řečeno ta idea vznikla mnoho, desetiletí, dokonce staletí před Marxem. Marx jen nazval komunismem něco, co se mu vyrojilo v jeho chorém mozku.

1 0
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik