Diskuse

Zrušme tajné volby a naučme se nést občanskou odpovědnost

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Poslanec je od slova poslat tj zvolený člověk námi poslaný dobrovolně hlasuje za plat místo nás a my chceme vědět jak. Což je rozdíl, za plentou hlasuji za sebe. Opravdu neshledávám jediný relevantní argument pro veřejný volební facebook, pominu-li, že se lidé budou stydět za svou vámi zmiňovanou extrémní volbu, což by opravdu měli, ale nečekal bych, že s tím přijde Svobodný občan, pro kterého je svoboda jednotlivce svatá. A svoboda (ne)vyjádřit názor je standard západní demokracie a občanská odpovědnost s ní nemá co dělat.

0 0
možnosti
Foto

1 - to jsou jen takové hospodské kecy, že komunisti dokázali i tajné volby udělat nejtajnými, neznamená, že tajné jsou špatně.

2 - jasně, že když má člověk menšinový názor, tak ví, že volby vyhraje ta druhá strana a oprávněně se obává, že bude za svou volbu trpět.

3 - vůbec neuvádíte, že veřejná volba vy umožnila prefektní kontrolu tomu, co nakoupil hlas, že ten, co vzal peníze, si je opravdu "zaslouží". To je totiž jediný argument proti elektronické volbě, co mě vede k podpoře klasického systému. Že i elektronická volba by umožňovala spolehlivý nákup hlasů, protože jedině za plentu nikdo nevidí.

I když můj osobní názor je, že volebné právo je každého osobní věc a je na něm, jak s ním naloží. Když ho prodá za guláš, je to jeho věc a ostatní to mohou jedině respektovat. Ale někteří to považují za nepřípustné, což já respektuju. Tak proč to nákupčím aspoň neudělat napínavějším pomocí plenty?

0 0
možnosti
Foto

No já právě v tom nákupu hlasů taky nevidím problém. Ostatně není moc rozdíl jestli prodám svůj hlas za guláš nebo vyšší sociální dávky. Ať si za svůj hlas člověk klidně nechá zaplatit, on pak případně bude vysvětlovat proč koho volil.

0 0
možnosti

G79e46o18r55g64e 84F17o51x

12. 11. 2014 5:29

To už tu přece jednou bylo. Veřejným volbám se říkalo manifestační způsob volby. A jak to dopadlo!

0 0
možnosti

P23a15v89e32l 20K53u48r82a49l

11. 11. 2014 20:32

"Voliči přece nedělají nic jiného než to, že delegují svoji demokratickou pravomoc na své zastupitele"

A co když odmítám kohokoli delegovat k tomu aby mne zastupoval? Co když je mi koncept toho že bych měl někomu svěřit pravomoc aby mi vládnul z duše odporný?

0 0
možnosti

J12i25ř74í 37P10l50í20v97a

11. 11. 2014 20:23

Veřejné nebo tajné? Nevím. U nás v zastupitelstvu si vítězná strana odhlasovala, že budou hlasovat veřejně. Protože chtějí mít nad sebou navzájem kontrolu. Kdyby hlasovali tajně, mohl by nějaký člen vítězné strany nenápadně hlasovat s opozicí - bud z vlastní vůle, nebo, že by si ho koupili. Tajné volby jsou  nebezpečné pro diktaturu, proto diktátor nařizuje volby netajné.

3 0
možnosti

...který chce žít ve státě respektující osobní svobodu jednotlivce....

Si s tím článkem děláte kozy, ne ? :-)

3 0
možnosti

Kdyby se uplatnil váš návrh autore,tak by tu kvetly nájemné vraždy a eskadry smrti.Proto dávám vašemu návrhu Rv

0 0
možnosti
Foto

Zapomněl jste třetí možnost, že lidé nepřijdou k volbám vůbec.

1 0
možnosti

Volby by měly být vždy tajné proto, aby se volič nemusel bát nátlaku jak před volbami, tak po volbách. Navíc je to nejjednodušší a zároveň nejlevnější metoda jak případnému nátlaku zabránit.

1 0
možnosti
Foto

Nemám s de-anonymizací voleb problém.

0 0
možnosti