Hloupost a strach není omluva pro agresi

Strašák imigrace obchází Evropou a společnost se radikalizuje. Začíná se pomalu stávat akceptovanou normou na sociálních sítích posílat imigranty do koncentráků a "vlastizrádcům" na demonstracích vyhrožovat šibenicemi.

Z řad těch, kteří nepodlehli davové psychóze, se ozývají hlasy, že je potřeba s křiklouny vycházet po dobrém, snažit se vysvětlovat, chápat jejich motivaci třeba hnanou podvědomým strachem... Já s tím nesouhlasím. Hloupost a strach není omluva pro agresi.

Nechci se nad nikoho povyšovat a nikoho nesoudím za to, že si nechá vymývat mozek krimi zprávami, Televizními novinami, propagandistickými weby a podléhá internetovým hoaxům. Nikomu nevyčítám, že postrádá elementární návyky kritického myšlení, nemá dostatečný všeobecný přehled, nedokáže myslet v souvislostech a má klapky na očích. Dokážu stejně tak chápat, když se někdo něčeho bojí (byť třeba z mého pohledu iracionálně) a nehodlám se mu za to posmívat. Ostatně, sám od dětství trpím lehčí formou arachnofóbie a taky tento strach nedokážu racionálně zdůvodnit.

Problém nastává ve chvíli, když člověk začne svoji omezenost považovat za ctnost a strach vystřídá agrese. Jsem ochoten s kýmkoliv debatovat o imigraci a nebráním se argumentům proti. Ale jakmile začne někdo být agresivní a začne mi vyhrožovat (nebo dokonce rodině) – v tu chvíli se pro mě stává obyčejným agresorem, u kterého nehodlám respektovat, že je možná kdesi v hloubi duše jen vystrašený človíček, co se bojí o budoucnost svých dětí. Stejně jako když na mě vystartuje rozzuřený pitbull, nehodlám řešit, že ho jeho pán týral a nenávidí právem lidi – prostě jej budu považovat za agresivní šelmu a budu se v mezích možností bránit.

Znovu opakuji: hloupost a strach není omluvou pro agresi. S člověkem, který byť virtuálně posílá imigranty do koncentráků nebo vyhrožuje názorovým oponentům šibenicemi, nehodlám komunikovat jinak než jako s nebezpečným psychopatem. Je mi naprosto jedno, jestli to je jinak hodný táta od rodiny, milý manžel a ochotný soused – koneckonců na holocaustu se podíleli samí hodní, milí a ochotní lidé.

 

Autor: Jakub Hájek | pátek 3.7.2015 20:05 | karma článku: 27,93 | přečteno: 4127x