Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Šerlok Homeless

1. 7. 2012 13:24
Vysvětlovali/nevysvětlovali to tak

že by jinak došlo k "úniku mozků", utekli by lidé, do kterých vrazil stát náklady do vzdělání, úniku know how, technologií, úniku vojenských informací (skoro všichni chlapi přece byli na vojně) ...

Námitky? Námitky předpokládají svobodnou diskusi, takže námitky jste mohl slyšet jen v soukromí nebo z "ideodiverzních center na Západě", tedy ze stanic RFE, Hlas Ameriky, atd..

Takže nešlo ani tak o vzsvětlování, jako o propagandu (jako prakticky ve všem).

1 0
možnosti
AA

svedek casu

1. 7. 2012 13:33
Re: Vysvětlovali/nevysvětlovali to tak

souhlasR^ právě ti na spodní příčce tehdejšího režimu měli větší šanci k výjezdu na západ než socialistický důstojník.!!

1 0
možnosti
C

Chytry.Levicak

1. 7. 2012 13:18
autore

jste si jist,že se po dokončení VŠ managmantem uživíte?

2 0
možnosti
JH

jakubhajek

1. 7. 2012 13:26
Re: autore

Nejspíš ne. Ale když mi chytří levičáci umožňují studovat neperspektivní obor zadarmo, proč bych jej nestudoval za jejich daně, že? ;-)

3 0
možnosti
P

Pietrolini

1. 7. 2012 13:16
Jednoduché

Tady se nic nikomu nevysvětlovalo. ;-) A nedoporučovalo se ptát se podruhé. ;-)

0 0
možnosti
H

habit-.!..

1. 7. 2012 13:19
Re: Jednoduché

... kde je mlíkař?

2 0
možnosti
MD

surimar_1

1. 7. 2012 13:06
Dobré téma k diskuzi

je to opravdu dobré téma na diskuzi, osobně by mě to taky zajímalo, jelikož jsem v té době nežila...a asi právě proto je pro mě nepochopitelné, že i po tom všem co zde komunisti napáchali je může ještě někdo volit!

3 0
možnosti
AA

svedek casu

1. 7. 2012 13:10
Re: Dobré téma k diskuzi

Jezdilo se se s problémy, ale jezdilo. I obyčejní lidé pamatuji ve vlacích Slováky a národnosti tehdejšího Československa. Je pravda že jsme nedostali povolení a výjezdní doložku na pohřeb babičky v SRN.

1 0
možnosti
AA

svedek casu

1. 7. 2012 12:52
Kecy

Přes červený kříž 2× s rodičem 1956 a dál 1960, dále rodiče 1968,1974, 1982 a 1989 s potížemi ale skutečný výjezd do tehdejší SRN!!

0 0
možnosti
JD

stagger

1. 7. 2012 12:56
Re: Kecy

;-D Dobří kádři ti tví rodiče ...a kolikpak devizových prostředků jim soudruzi poskytli ???? ...nebo je pověsili příbuzným na krk ???;-D

3 0
možnosti
H

habit-.!..

1. 7. 2012 12:42
... oni neměli potřebu vysvětlovat...

... když se kolem 68´ hranice pootevřela, Husákovi pak stačilo říct "hranica nieje korzo" a všichni to pochopili, tak jako pochopili spoustu dalších věcí, které jsou dnes pro vás - díkybohu - nepochopitelné... bylo to prostě "protistátní", tak jako byly protistátní písničky, vtipy, knížky a myšlenky a řada dalších věcí, a lidi to brali jako danou věc, se kterou nic neudělají... tak jako dřív brali jako samozřejmost, že když nase...štvou nějakého boha, přijde trest...

5 0
možnosti
JD

stagger

1. 7. 2012 12:45
Re: ... oni neměli potřebu vysvětlovat...

no a taky fungovalo ..co není povoleno , je zakázáno ... bylo to jednoduchý ;-€..a někomu se po tom stýská 8-o

0 0
možnosti
JD

stagger

1. 7. 2012 12:39
NĚKDY ZAČÁTKEM 80 LET

jsem pracoval na výstupní barrandovské..byla to celostátní stavba mládeže, takže každý rok přišlo několik poukazů na zájezd do sojuzu ..uvědomělí dělníci poslali s nabídkou své mistry a stavbyvedoucí do kelu a kdo nesehnal kusy měl cíl své dovolené jisté .. během 4 let jsem byl v cccp 7x 8-o s kamárádem jsme vyrazili ze suchumi do batumi taxíkem.. cestou nás několikrát stavěli, ale nic .. když jsme dojeli (někdy po obědě) tak nás zbalila milice a do rána, než si pro nás přijela delegátka čedoku spolu s ruským z inturistu jsme seděli v díře ... jedinný doklad co jsme měli byla kartička hotelu, pas nám sebrali hned na letišti

0 0
možnosti
PS

edan

1. 7. 2012 12:47
Re: NĚKDY ZAČÁTKEM 80 LET

Ano, taková byla realita v "zemi, kde zítra již znamená včera". Jen kaktusák nám tu zkouší tvrdit něco jiného.

1 0
možnosti
SK

slava kunst

1. 7. 2012 12:07
Je tu ještě jedna taková otázka k tématu,

ale skoro si připadám jako troll, jen na ní pomyslím.

Podle tehdejších i současných levých ideologů byla hranice zadrátovaná proto aby nás ochránila před kapitalismem. Jenže tu zadratovanou hranici, mnohdy i s nasazením života překračovali lidé z ČSSR na západ, prchali ze socialistického ráje do kapitalistického pekla.

!Proč se do ČSSR nehrnuly zástupy vykořisťovaného proletariátu, třeba z Německa? Kdyby všichni dělníci a rolníci ze západu přešli z bídy kapitalismu do štěstí východního bloku, světová revoluce by zvítězila bezjediného výstřelu a krveprolití a vrazi z Volstrýtu by byli nahraní, ještě by škemrali aby se mohli zapojit do budování šťastných zítřků.

4 0
možnosti
K

kaktusak

1. 7. 2012 12:09
Re: Je tu ještě jedna taková otázka k tématu,

Přes zelenou hranici se nesmělo přecházet nikde na světě, takže proč vám dráty vadí? Od přecházení hranic byly hraniční přechody.

2 0
možnosti
OK

ducatofil

1. 7. 2012 11:49
Pane kolego, pamatuji tu dobu, takže:

vysvětlení je prosté - soudruzi by neunesli, kdyby jim jejich o svá pole a domy okradení otroci z toho socialistického ráje utekli a neměl kdo jim ten jejich socialismus budovat a bránit. Proto byla emigrace zákonem zakázána a trestána. A výjezd na dovolenou - to si také hlídali, protože věděli, že by se jim za Západu nevrátili . Zákazy vycestování neplatily jen pro "kapitalistické státy", spešl pas musel mít člověk i na Jugoslávii (přes tu se utíkalo do Itálie), do Polska se smělo jen na pozvání (od roku 1970, kvůli tamním, mimochodem dělnickým nepokojům a komunistické střelbě do polských dělníků, soudruzi se báli polské nákazy), na pozvání směl člověk i do SSSR (báli se, abychom tam neviděli tu zemi, kde zítra již znamená včera v reálu). Stejné restrikce byly v kterékoli komunistické zemi, nešlo o československou specialitu, v SSSR byl dokonce na emigraci trest smrti. Komunisté věděli, že budují novodobý otrokářský systém, který se kromě nich nikomu líbit nebude a tak se pojišťovali.

4 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 7. 2012 11:55
Re: Pane kolego, pamatuji tu dobu, takže:

Dovolím si malé upřesnění: Pozvání do SSSR požadovala sama "matička Rus".  Ona nechtěla, aby se o ní kdokoliv cokoliv dověděl. Zvoucí (prověření) pak odpovídali za to, že pozvaný navštíví jen dovolená místa.

4 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 7. 2012 11:46
Já si nevzpomínám, že by to příliš zdůvodňovali

1. Potřeboval jste výjezdní doložku (pokud jste měl vůbec pas). Našel se důvod, proč vám ji nevydat.

2. Potřebovali jste devizový příslib. Ten vydávala státní banka. Ovšem kontrolovaná banka. Takže prohlásit, že roční příděl valut je již vyčerpán bylo velmi jednoduché. I v případě, že jste byl první na řadě.

Dodatek: Myslíte, že někdo vysvětloval třeba občanům SSSR, proč smějí žít jen v okrsku svého města či svého okresu? Jinam že mohou na propustku (tedy vlastně vnitrostátní pas)?  Prostě to tak bylo (a možná stále je) a basta. U nás to bylo obdobné. Konec - konců je to odobné v každé diktatuře. Ta vám nic nevysvětluje (přesněji: nemá zapotřebí kecat a tvrdit, že něco vysvětlila).

3 0
možnosti
K

kaktusak

1. 7. 2012 12:10
Re: Já si nevzpomínám, že by to příliš zdůvodňovali

Není to pravda, od šedesátých let se po celém Sovětském svazu mohlo cestovat volně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik