Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TH

Gmurr

1. 7. 2012 11:36
i kdyz to nekdo napsal dole

Zduvodneni bylo tohle: Co byste tam chteli delat? To nebyla otazka nejakeho blba, to byla vyhruzka.

Blbove se nasli a ani se neobtezovali polozit tuhle otazku. Jeden kre..... mi sdelil, ze kdyz on nebyl ve Francii, tak tam nepojedu ani ja. PUNKT.

0 0
možnosti
TH

Gmurr

1. 7. 2012 11:32
Jeste dnes se mi dela silne nevolno, NELZU

nemohli protoze komunisti vyrobili ceskou korunu tak, aby se nedala smenit. Pred komunismem to slo.

Bolsevik se vymlouval, ze to jsou hnusaci perverzni kapitalisti, kteri nam nechteji davat devizy a proro devizi nejsou. Teda je jich strasne malo. Tudiz na cestovani neleze!

A dalo se o ne pozadat - "Zadost o devizovy prislib" jednou za rok, jen o PRISLIB, tedy slib. Pokazde do 30. ledna v bance. Papiru bylo treba tolik, ze si na to clovek musel vzit vedlejsi uvazek. Bylo potreba asi 20 podpisu od vedoucich, komunistu , svazaku. Jeden nepodepsal a neslo to donyst do banky.

Byla zapotrebi specialni formular, a tu mela banka, jenze i to sehnat byl problem. POkud jste vsechni sehnali, nastalo cekani a cekani a cekani. Pak jdste dostal dopis, ze se nepovoluje.

Jednim slovem, mrhani casem, energii penezi v miliardach. Vsechno jedno.

0 0
možnosti
K

kaktusak

1. 7. 2012 12:07
Re: Jeste dnes se mi dela silne nevolno, NELZU

Za protektorátu tady byla směnitelná koruna? Kolik se za ni dostalo dolarů?

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

1. 7. 2012 11:06
Odpověď je jednoduchá, p.Jakube

lidé samozřejmě Československo opustit mohli. Nebyl zde však tehdy schengenský prostor, proto bylo nutno vyřídit nejprve poměrně složité formality.

3 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

1. 7. 2012 11:14
Re: Odpověď je jednoduchá, p.Jakube

je otázka, co uvolnění těchto poměrů po roce 1990 přineslo. Někteří lidé, zejména ti bez větších úspor většinou možnost jednoduššího vycestování po roce 90 přivítali, jiní zase poukazovali na řízené zdevastování svých úspor Václavem Klausem dne 1.1.1991, ktzeré bylo logickým důsledkem těchto nových uvolněných poměrů.

2 0
možnosti
SK

slava kunst

1. 7. 2012 10:51
Co nebylo výslovně povoleno bylo vlastně zakázáno

a nikdo nic nevysvětloval a když už nějaké vysvětlení bylo, rozhodně nebylo věcné, byla to taková ustálená fráze ve smyslu: " nesplňujete", " není v zájmu". To se týkalo celého života nejen cestování. Cokoli chtěl člověk dělat kromě práce, chlastu a dětí musel mít povoleno. Je fakt, že některá povolení byla snašží k získání než jiná, někde nebylo povolení přímo nutné, ale situace byla nastavena tak, že bylo výhodnější ho mít. Někdy bylo získáno povolení pouhým vstupem do společenské organizace Národní Fronty. 

Strana jako revoluční předvoj dělnické třídy vždy věděla co je pro obyvatele správné.

A nikdo se neptal proč, a kdo se ptal proč blbě skončil, třeba Pavel Wonka.

1 0
možnosti
RK

semelik

1. 7. 2012 10:46
A kdo Vám řekl, že nemohli? Jasně že mohli. Úplně KAŽDÝ si

mohl podat žádost o tzv. výjezdní doložku, která byla nutným druhým krokem (první byl pas) k výjezdu.

Žádost samozřejmě musela obsahovat doporučení kdekoho - počínaje uličním

výborem přes zahrádkáře, včelaře, garážníky, automotoklub, SSM a konče KSČ - tím spíš, když člověk v KSČ

nebyl.

Takže to bylo pro všechny stejné. Pravda je, že žádosti některých budily u příslušných úředníků s razítkem jenom pousmání, jiné žádosti vyvolávaly až záchvaty smíchu. No a tak někdo jezdil každý rok, někdo musel počkat až na rok 1989.

2 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 7. 2012 11:53
Re: A kdo Vám řekl, že nemohli? Jasně že mohli. Úplně KAŽDÝ si

Zapomněl jste, že i když jste měl výjezdní doložku, musel jste žádat o devizový přílib. Tady vám mohli zhatit cokoliv: prostě byl "devizový příděl pro daný rok vyčepán".

1 0
možnosti
PZ

PeTaX

1. 7. 2012 10:41
Ale mladý příteli

Ty ostnaté dráty byly jen a jen k tomu, aby občané nemohli ze státu prchnout. Alespoň ne snadno. Že jsou na ochranu proti vnějšímu nepříteli byla jen politická paranoidní propaganda "pro lid".

1 0
možnosti
VTAJK

Vaska Trubačev a jeho kamarádi

1. 7. 2012 10:40
řekl bych, že by komouši prostě přišli o lidi -

- byla by to obrovská vlna odchodů, kdy by odešli hlavně ti schopní (což se pak dělo v menší míře ilegálně), kteří by pak navíc začali pracovat pro "nepřítele". Řada z nich by rovněž vynesla informace, know how, což se týkalo průmyslu, vědy a výzkumu... Tohle nebezpečí muselo být extra silné v prvních desetiletích po válce, protože to každý vzdělaný člověk uměl automaticky německy a mohl by v podstatě z fleku nastoupit v Německu nebo Rakousku na vysoce kvalifikované pozice. Takže než je pustit, bylo pro režim výhodnější je tu držet a nebo je pozavírat v případě neúspěšného pokusu o útěk jako "kopečkáře".

0 0
možnosti
PB

peugeot307

1. 7. 2012 10:33
Totalitní režim

a jeho diktátoři nepotřebují nikomu nic vysvětlovat. A už vůbec ne svým občanům. Zavřou je pěkně za ostnaté dráty, podél nich rozmístí pozorovatelny, vydají příslušné zákony, které jim vyhovují (rozuměj vládcům),do ciziny pustí jen vybrané, kterým vydají výjezdní doložku a kdo se chce dostat ven jiným způsobem, okamžitě po něm střílí. V Osvětimi se střílelo bez varování, na našich hranicích musel pohraničník podle zákona občana toužícího po svobodě, dříve než jej zastřelil, nejprve varovat. Jako 20.letý mladík jsem hrál závodně stolní tenis. Když jsme měli jet na přátelské utkání do NSR, musel jsem jako nekomunista mít písemný souhlas od komunistické buňky mého zaměstnavatele. To byl první krok před mnoha dalšími byrokratickými úkony, vedoucími k vydání výjezdní doložky. Samozřejmě jsem nikam nejel. Rudí dědci mi napsali, že vzhledem k mému mládí není zájem, abych vycestoval do kapitalistické ciziny. Nakonec jsme jeli do spřátelené NDR.

1 0
možnosti
AT

Antek

1. 7. 2012 10:51
Re: Totalitní režim

Dobrá,ale jakto že Klaus mohl studovat v kapitalistické cizině?

0 0
možnosti
NOTB

number of the beast

1. 7. 2012 10:31
oni nijak nevysvetlovali, proc nemuze nekdo vycestovat

oni tvrdili, ze hranice jsou zadratovane na nasi ochranu pred kapitalistickym imperialismem.

0 0
možnosti
TJP

Tomáš Jasný, PhD.

1. 7. 2012 10:28
nechapu smysl dotazu

proc se jednoduse nezeptate svych rodicu a svych starych rodicu ... jiste vam odpovi uplne presne ... nebo vasi predkove zili v nejakem jinem systemu nez v socialismu?

0 0
možnosti
JH

jakubhajek

1. 7. 2012 10:35
Re: nechapu smysl dotazu

Víc lidí, víc názorů :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik