Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SK

slava kunst

1. 7. 2012 10:24
Vycestování nebylo zakázáno, jen nebylo povoleno.

Každy kdo chtěl jet do valutové ciziny, což byla i Jugoslávie, musel zažádat o devizový příslib a cestovní doložku. K žádosti se vyjádřilo zvláštní oddělení zaměstnavatele, uliční výbor, zaměstnavatel, KSČ a to i v případě nečlenů a další a další organizace a žádost byla zamítnuta, např. s odůvodněním, že cesta není v zájmu socialistického státu.

Devizový příslib umožnil směnit nesměnitelnou korunu za směnitelnou měnu v minimálním množství.

Bez cestovní doložky byl tehdejší pas platný jen pro cesty do okolních lidodemo států. 

Pro papaláše byla připravena různá zvýhodnění celého procesu, podle "zásluh", kdo byl hodně vysoko měl třeba trvalou cestovní doložku a mohlsi jezdit jak chtěl, ale nesmělo to vadit vyšším soudruhům.

5 0
možnosti
KV

valissen

1. 7. 2012 10:33
Re: Vycestování nebylo zakázáno, jen nebylo povoleno.

Ano, přesně tak to bylo. Nemělo by se na to zapomínat.  !

0 0
možnosti
KN

Čech jako poleno

1. 7. 2012 10:21
chtelo to pry jen detail: "vyjezdni dolozku"

Rezim tvrdil, ze republiku opustit smeji, jen pokud je to do kapitalistickych zemi, potrebuji jeste takovy byrokraticky detail: "vyjezdni dolozku" udelovanou pro kazdou cestu organy MV. Na jeji ziskani neexistoval narok, tzn. jeji neudeleni (mohlo byt politicky motivovano) nemuselo byt nijak zduvodneno a navic podminkou pro to, aby si vubec clovek o ni mohl pozadat bylo udeleni tzv. devizoveho prislibu, coz bylo pro drtivou vetsinu obyvatelstva pokud nemeli znamosti v bance bez sanci ziskat, takze vetsina lidi skrachovala uz tam.

Navic i v pripade toho zazraku, zeby obcan ten "devizák" získal, pak pozadovany objem financi (v 80. letech 10000Kcs/osobu) pro nej byl tak vysoky, ze to pro vetsinu lidi bylo nad jejich moznosti, pri tehdejsim prumernem platu 2500Kcs. Pokud chtela vycestovat 4-clenna rodina, tak si kvuli par tydnum dovolene obvykle nemohli takove financni naklady dovolit.

1 0
možnosti
PP

Prochor Gosta

1. 7. 2012 10:20
Ptáte se

jak komáři vysvětlovali lidem, proč nemohou vycestovat tam a tam . . . milý mladý zvědavče;-)Dělali si co chtěli a nevysvětlovali nikdy nic. Takový to prostě byl systém . . . zhovadilý, nelogický, ubíjející. Já jsem blázen do rockové muziky a myslíš si, že mi ti fízlové, kteří rozháněli burzy s LP deskami(a ty desky zabavovali či rozbíjeli), někdy vysvětlili, proč jsou tak hnusní a dělají to, co dělají?! Hovňajs! Zůstává stále dost nezodpovězených otázek, ale odpovědi oželím . . . hlavně že už mám od nich pokoj.

7 0
možnosti
PB

peugeot307

1. 7. 2012 10:41
Re: Ptáte se

Vnímám to podobně, jen se obávám, aby nám ten klid od rudochů vydržel, když se tady zástupce mladé generace takhle naivně dotazuje. Když bude takhle zoufale nevědomých víc, může se nám ten bolševický cirkus zase brzy vrátit do našich životů;-(!!

1 0
možnosti
GP

generál Patlay

1. 7. 2012 10:14
valuty

Aby mohl clovek vyjet na Zapad potreboval valuty a ty oficialne ziskat bylo umeni. Jinak nemohli cestovat vojaci a nositele vselijakych tajemstvi.

0 0
možnosti
GP

generál Patlay

1. 7. 2012 10:18
Re: valuty

A rezim to ani nijak vysvetlovat nepotreboval. To ze nebyly valuty bylo vseobecne zname.

0 0
možnosti
B

barman

1. 7. 2012 10:13
Neznám nikoho

ze svého okolí, kdo by vnímal jako dobro, že mu soudruzi brání vycestovat. Vy ano?

0 0
možnosti
JH

Jiří Heincl

1. 7. 2012 10:13
Nikdo nic nevysvětloval

Já jsem se o tyto  věci začal zajímat ve druhé polovině šedesátých let a v té době se to bralo jako samozřejmost. Tehdy nejenže nikdo nic nevysvětloval, ale nikdo se na to veřejně neptal, protože se všichni báli.

2 0
možnosti
LH

Vegan

1. 7. 2012 9:49
Moc zjímavá otázka

my jsme to asi brali jako samozřejmost. Já jsem dost jezdila do východního zahraničí a připadalo mi, že stát nemá valuty na "příslib" takže na západ mohli jen vyvolení a se známostma.

Pak jsem dělala průvodce Čedoku a na západ tehdy mohli jezdit jen průvodci v KSČ, většinou. Pak jsem využila uvolnění a před revolucí poprosila známého, aby mi dali příslib, stalo se v roce 1989.

:-)Např. v Maďarsku měl každý určitou kvótu valut a za tu mohl jet na západ.

0 0
možnosti
TH

Gmurr

1. 7. 2012 12:18
Re: Moc zjímavá otázka

No to je smutny, ze jste to brali jako samozrejmost. Ja ne, ani moje rodina, a dodnes jsou z toho spatni.

0 0
možnosti
A

Alfie

1. 7. 2012 9:46
byly dva základní argumenty:

1) ideologický - kapitalistická cizina představovala zlé pokušení pro socialistického člověka, který by mohl podlehnout svodům povrchního pozlátka. Proto bylo třeba důkladně prověřovat, kdo smí Temnou stranu navštívit, aby byl dostatečně odolný proti pokušení.

2) ekomonický - kapitalističtí sousedé zcela nepochopitleně trvali na placení jejich měnou, kterou odmítali s tou naší volně směňovat v kursu, jaký si socialistické státy stanovily. Valut byl tedy nedostatek a dostalo se jen na omezený počet zájemců o vycestování. Že by si snad ti ostatní sehnali valuty "jinak"? Ale fuj, veksláci přece obchodováním s valutami v tržním kursu poškozovali socialistické hospodářství!

Zestručněno pak - "Co byste tam chtěli pohledávat? Jsou to nepřátelé, nechtějí naše koruny a ještě provokují údajným blahobytem!"

3 0
možnosti
JH

jakubhajek

1. 7. 2012 9:48
Re: byly dva základní argumenty:

ad 2) Tohle mě nenapadlo a je pravda, že podobné zdůvodnění jsem dostal už jinde. Zajímavé R^

0 0
možnosti
JV

jafava

1. 7. 2012 9:45
Pokud si vzpomínám, nevysvětlovali.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

1. 7. 2012 9:42
Pomohu Vám citátem Milouše Jakeše

generálního tajemníka "nadlidí", kteří si ústavou zajistili vládu nad ostatními "podlidmi": "....každá matka chrání své děti před vlivem špatných spolužáků, proto i náš stát musí chránit své občany...". (Citováno pouze po paměti, jsem líný to vyhledávat přesně.)

Je to neuvěřitelné, ale nejde se spousta ovcí, které jsou rády "chráněny".:-/

1 0
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik