Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Umělý produkt nacionalismu 19 století. ;-D Drahý autore, ten "český nacionalismus" byl reakcí na germanizaci osvícenského 18 století a odpovědí na německý pangermanismus. Prostě do 18 století to nebylo potřeba řešit, protože Čech byl každý, kdo měl povolený pobyt na území Českého království. Osmnácté století, osvícenství, přineslo snahu o umělé ovlivňování životů občanů, což vedlo k centralizaci za Marie Terezie a Josefa II. Jedním ze způsobů centralizace byla i germanizace a zavádění němčiny jako jediného úřední jazyka. To vzedmulo ambice německých obyvatel království, na což byla  protireakce dnes známá jako "Národní obrození"

7 0
možnosti
DD

Myslím si, Martine, že mladý autor má docela silnou imunitu na dějiny. Nedotčený a "nepolíbený" něčím takovým. Takže Vaše snaha je sice chvályhodná, ale v tomto případě se obávám, že marná. :-)

5 0
možnosti
VH

Autor nasypal popel na hlavu Čechům a ulevil si. :-/

4 0
možnosti
MR

M57i27l77a77n 80R76a67d84e71k

15. 8. 2013 17:56

jeste jedna vzpominka, moje tetka sudetacka po valce zustala v Cesku, byla ta hodna sudetacka. A pak si davala obcas par facek, jelikoz ti zli sudetaci si zili jak prasata v zite v Zapadnim Nemecku (to co bylo postaveno na nohy diky USA) a ona musela stat fronty na chleb, na mliko, na toaletak, a obcas dostala v kramu spekacky.

4 0
možnosti
RH

Německo se postavilo na nohy díky vlastní práci a nikoli díky USA..

2 3
možnosti
KC

Nechci se vyjadřovat k věcem, na které má autor svérázný názor, pouze k jediné: svět směřuje ke kosmopolitismu a někdejší národní hrdost, za niž se pokládaly životy, patří minulosti. Národní hrdost v mnoha zemích je stále silná, ale trend směřuje ke sdílení všelidských hodnot překračující hranice národních států, roste význam integrace. S tím souvisí zmenšování světa, který se stává jedinou vesnicí a velcí manažeři už nejsou tolik loajální k národu, z něhož vzešli, ale ke společnostem, pro něž pracují. Co to prakticky znamená? V oblasti jazykové komunikace tolik, že čím dál více se prosazuje dorozumívání angličinou. I Čína z praktických důvodů zatím nepozorovaně, ale stále víc používá angličtinu v obchodním styku a mladí Číňané už většinou umějí anglicky.Nedovedu odhadnout, jak dlouho proces potrvá, ale je velmi pravděpodobné, že angličtina pro svou jednoduchost a rozšířenost zesílí a stane se nepsaným "úředním" jazykem světa. Odtud už není daleko krok k celosvětovému používání tohoto jazyka jako hlavního dorozumívacího jazyka světa.

3 0
možnosti
MR

M39i46l21a37n 65R45a69d24e88k

15. 8. 2013 17:59

bylo by dobre, dokonce vyborne kdyby se Evropane zacali citit jako Evropane a doufam ze se to stane. Anglictina ma opravdu naslapnuto se stat univerzalnim jazykem jen proto ze je silene jednoducha. V tom jsem s vama za jedno. Jenze autor tady pise velmi naivne o historii. Tu si nemuzeme ani nesmime upravovat podle dnesni situace. Stalo se co se stalo a nejde odestat.

4 0
možnosti
DD

Mladý muži, sedl jste si do toho svého virtuálního vagonu, a věru, že tam patříte. Byl postaven pro vás.

4 0
možnosti
BT

..možná by bylo dobré poslechnout si vyprávění pamětníků, třeba z Liberce, když byli vyhánění v roce 1938.....změnil by jste názor , já to štěstí mám, že znám pár pamětníků , kteří to prožili..Když hořela synagoga, dnešní knihovna v Liberci, německá mlékařka prohodila, že by nebylo špatné hodit tam i pár Čechů....přišla o polovinu kšeftu, protože k ní chodily obě skupiny obyvatel. A proto se nedivím, že docházelo k násilí, taková byla doba.....

7 0
možnosti
Foto

Doba byla taková, jakou si ji lidi udělali.

1 3
možnosti
MR

M43i54l25a56n 10R76a24d10e61k

15. 8. 2013 17:29

mate pravdu pouze v jedinem bode - neni proc se omlouvat za hrichy otcu a proto si nemyslim ze by se dnesni Nemci meli omlouvat za hrichy nacistu ci henleinovcu. Ale....

Ceske kralovstvi existovalo velmi davno, Cesi jsme byli  a jsem i kdyz na cas jsme byli ponemceni. Ze jsem castecne Nemci ci Rakusaci je pravda, i v nasi rodine jako v KAZDE ceske rodine jsou Nemci a Rakusaci, ale i Svedove (Svek, ze), v me i jini naprikald Francouzi coz nas cini to same jako kazdy Evroan. A ze sudetaci jsou velmi neprizpusobivi narod muzete videt i dnes, uz jsou "doma" jak chteli, a chteji nazpatek, Schengen jim to umoznuje, ale drzkuji dal. A ze Masaryk nechtel stat ve state bylo dobre, ale bohuzel pozde, Cesi jim to dovolovali skoro 1000 let, mala utecha ze tento omyl dela dnesni Nemecko take, s Turkama, a mysli si - mylne - ze kdyz k necemu dojde Turci budou bojovat na strane Nemecka, jako si jelimanci mysli ze kdyby Masaryk nechal sudetakum svuj stat ve state, tak branili Cechy proti Hitelrovi. Stydte se za svoji neznalost

8 0
možnosti
MK

Myslím, že byste cestou neměl raději ztrácet čas ani psaním. Ačkoliv možná byste si mohl najít nějakou skupinu obdobně smýšlejících co si také vyjmenují všechny neřesti země kde se narodili a cítí se býti třeba tučňáky. S nimi byste mohl pak zložit nějaký stát, ve kterém byste v první generaci (než by se objevovali první historické problémy) byli všichni šťastni.

Paradoxně v tom Německu možná budete mít zastání u těch co odmítají produkt nacionalismu 19. století a vynález německého národa, což vlastně vedlo jen ke dvěma světovým válkám a cítí se býti spíše spjati s desítkami státečků se v oněch místech před tím nacházejících.

Já mám svůj národ o kterém je první písemná zmínka již v roce 805 velmi rád a proto mi Váš úbytek vadit nebude, jen doufám, že to s tím zahraničím vezmete vážně a nebudete svými výkřiky budit v ostatních lítost nad Vašim krutým osudem.

11 0
možnosti
MS

Možná by něškodilo se trochu zastydět,naučit nebo použít naučenou němčinu a vypadnout z téhle "zatracené" země.Nevím proč si zde ničíte život???:-)[>-]

4 1
možnosti
OK

Jestliže autor napsal že není Čech, neřekl tím, že je Němec.

1 0
možnosti
Foto

Jak to tak čtu, sílí můj pocit, že národ ve Vás ztrácí velkého...syna.;-D

16 0
možnosti
DD

Nepovedení spratci se občas vyskytnou v každé rodině. Třeba jednou za tři až pět generací, ale jsou.;-)

5 2
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik