Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

muzete to, autore, velice jednoduse a srozumitelne ozrejmit na kompase zastavanych hodnot: absolutni nadvlada statu nad obcanem, majetkove konfiskace a kolektivisace, systematicke vymezovani a vyhlazovani urcitych skupin obyvatelstva, nenavist vuci rodine, rozvody, homosexualita, potraty, euthanasie, feminismus, nenavist vuci zidum a krestanum, atheismus, hlasani koncu sveta (globalni otepleni, asteroidy, maysky kalendar apod.), neprimerene vysoke dane  a exekuce jsou levicove hodnoty. jejich opakem jsou pak pravicove hodnoty.

0 0
možnosti

Karma, zajímavé rozlišení. Za sebe bych dodal, že je třeba rozlišovat mezi zákony "velké a malé společnosti" ve smyslu Heyeka. Tedy, já osobně bych si v životě nedal tvrdou drogu nebo nešel do bordelu, ale přesto bych obojí klidně zlegalizoval.

Co se týká pravice a levice, jejich nejrozšířenější pojetí mi začalo dávat jistou logiku, až když jsem do politologie zamíchal Freuda a Junga. Mediální pravice i mediální levice se obracejí na občany z pozice rodiče jednajícího s dětmi, v případě pravice jde o otce (autorita, zákazy, výkon), zatímco v případě levice matku (slibujeme, postaráme se, zařídíme, ochráníme). Tím míří na Freudovo ID (neboli dítě, kdy člověk vnímá stát jako autoritu vůči sobě samému) i na ušlechtilé city v podobě superega (tedy opět rodič, kde jedinec vnímá stát jako autoritu vůči ostatním). 

Klasický liberalismus pak stojí zcela mimo tato schémata, protože se obrací na dospělého (Ego) a vychází z toho, že i druhý člověk je dospělý. Zde vidím příčinu častého nedorozumění v diskuzích, kdy moje odmítání např. státní regulace potravinářství je negováno stylem "takže chceš, aby lidé umírali na otrávené potraviny?"

Že by námět na vlastní blog? :-)

3 0
možnosti
JR

J89a18n 26R89á65ž

15. 12. 2013 15:18

R^Nemám problém akceptovat Vaše vývody.  I při opakovaném čtení, žádný rozpor.;-).  Rozveďte to v samostatném článku. .......opravdu je potřeba otevřeně se předmětnými tématy zabývat, protože zejména chaotickými a povrchními informacemi zahlcení mladí absolventi maji v těchto otázkách naprostý zmatek.

0 0
možnosti
JR

J46a83n 72R74á48ž

15. 12. 2013 11:29

Z Vašeho článku čiší relativismus. A to je základ toho,ze Vaše vývody jsou chybné. Zejména si ujasněte obsah pojmu "tradiční" v užším i širším významu. Např. Tradiční hodnoty evropské civilizace jsou objektivně dané právě proto, že jsou odvislé od kulturního kontextu dlouhodobého vývoje této civilizace. Kdyby od kulturního kontextu dlouhodobého vývoje odvislé nebyly, nemohly by se tyto hodnoty označovat jako tradiční. Že se některé "tradiční" hodnoty relativně krátkou dobu abstrahují, (vládu zákona, křesťanský humanismus, mravnost nebo akcent na rodinu), neznamená, ze právě tyto  netvoří v evropské civilizaci objektivně její  "tradiční" hodnoty. Konzervativec usiluje o reinstalaci tradičních civilizačních hodnot a jakmile je začne relativizovat, není a ani nemůže být konzervativec.

P.S. Pojem "katolická morálka" , který několikrát ve svých úvahách používáte,  je bezobsažný, neb něco takového reálně neexistuje.

0 0
možnosti
Foto

R^ Zajímavé. V podstatě odpovídající realitě. Pro mnohé politiky možná i ,,strašidlo", pro ,,voliče", OBÁVÁM SE SPÍŠ DEZORIENTUJÍCÍ8-o ,,Zažitá pravidla" jsou cos jak železná košile, ač ve skutečnosti spíš svěrací kazajka. Dokázat postavit na tomto dělení politický funkční systém by bylo hodno ,,nobelovky".;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik