Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J38o57s15e65f 69P92o82t20r

4. 2. 2014 22:11

Věda tvrdí, že člověk má v mozku centrum, které se aktivuje při činnostech kolem otázky - co jsme, kam jdeme, prostě náboženské centrum. Evoluční teoretici říkají, že je vývojová slepá ulička, která v budoucnu vymizí.

Ale zatím toto centrum máme, a tak každý člověk bez rozdílu, až na úroveň dementů si občas tuto otázku pokládá - a musíte všichni uznat, že to prostě tak funguje a každý si svou existenci aspoň občas připustí.

Protože otázka, zda je Konstruktér, či není, je do současné doby nerozřešená - a to je prostě fakt s kterým nikdo nic nenadělá, jsou oba polaritní postoje vírou a nikoliv  jeden z nich vědecky dokázaným faktem.

0 0
možnosti

J20o79s94e16f 54P34o38t13r

4. 2. 2014 21:37

Horlivým zastáncům vědecké víry, jako je třeba pan Polach bych připomenul .

Jsou dva vědní obory, které nám můžou rozřešit existenci nebo neexistenci Konstruktéra, je to fyzika a biologie.

Co říká fyzika :

Dovolil bych si ocitovat z časopisu Vesmír 2014/1, článek o Higgsovu bosonu od Jiřího Chýly. Článek je starý 14 dní.

"Ve standartním modelu fyziky vystupuje asi 25 parametrů, hmotnost, vazbové konstanty ......, které se fyzikové již dlouhou dobu bezúspěšně snaží spočítat či vysvětlit ....Jsou důležité pro existenci života na Zemi , ale z fyzikálních zákonů je vysvětlit nelze"(konec citátu).

Tato slova jsou jasný důkaz, že daleko pravděpodobnější pro vysvětlení naší existence je Konstruktér,. než druhá jediná možnost - Náhoda. Ovšem  dávat  sestrojení  mobilních telefonů jako argument proti Bohu je na úrovni 7. třídy základní školy. Co říká biologie: Vznik života je zahalen tajemstvím, a věda se ho snaží  vysvětlit pouze dohady, hypotézami, myšlenkovými konstrukcemi. Vývoj života byl 150 let vysvětlován darwinismem. Nyní je tato teorie v troskách a nebude dlouho trvat a bude označena jako největší vědecký podvod historie.Na jeho místo nastupuje evo-devo , evoluční vývojová biologie, založená na úplně jiných principech.

0 0
možnosti

To jste asi ten článek nečetl celý, protože fyzikové mají docela dobrou představu, jak ty fyzikální zákony vysvětlit a to je pomocí antropického principu - tedy toho, že  existuje velké množství vesmírů, každý má náhodně nastavené parametry a v některých z nich čistě náhodou existuje to správné nastavení pro život..Je to to samé, jako že v loterii vždy někdo vyhraje, protože spousta lidí sází..

Co se týče evoluční teorie v troskách, to je ryzí křestanská propaganda, která nemá s realitou ani s vědou nic společného..

2 0
možnosti

Však není problém ve slově víra. Problém je v tom, že víra náboženských věřících je založena na nesmyslných a špatných argumentech. A taková víra je špatná. Uvedu příklad některých takových argumentů věřících:

- Evoluce je nesmysl

- Pravděpodobnost samovolného vzniku života náhodou je takřka nulová.

- Subjektivní dojmy (Modlil jsem se za uzdravení kamaráda a Bůh ho uzdravil)

- Bible je věrohodný historický dokument

- Věřím, protože z toho mám dobrý pocit Atd.. Oproti tomu třeba taková víra ve vědecké poznání, je založená na historických zkušenostech - stačí se podívat kolem sebe (internet, mobilní telefon, mikrovlná trouba, očkování proti nemocem, atd..)a vidím, že funguje. Jestli má vědecké poznání hranice? Možná, ale zatím není důvod si myslet, že to tak je. Takže taková víra je rozhodně více opodstatněná, než víra v Boha.

1 0
možnosti

J58o51s47e78f 90P60o97t49r

4. 2. 2014 21:16

pane Polach,

představte si, že žijete ve falešné virtuální realitě založené na nesmyslných a špatných argumentech :

Věřící neříkají : evoluce je nesmysl, věřící říkají : vysvětlovat evoluci darwinismem, nebo neodarwinismem je nesmysl ( nastudujte si nejnovější věci v této oblasti)

Pravděpodobnost vzniku samovolného života je takřka nulová . věřící říkají : pravděpodobnost vzniku samovolného života je nerozlišitelná od nuly. Zkuste se o tom informovat, tato otázka je nerozhodnutelná, žádná věda vám neřekne, jak život vznikl, pouze teorie, domněnky, myšlenkové konstrukce.

Bible je věrohodný historický dokument. To žádný věřící neříká. Věřící říká, že  popisuje historii hebrejského národa a hlavně popisuje vztahy mezi lidmi, vztahy k lidské společnosti a vztahy  lidí a společnosti k Bohu a naopak.

Poučte se trochu a zapomeňte na ideové dědictví systému před více než dvaceti roky odvátého na smetiště dějin

0 0
možnosti
Foto

Již sám pojem víra v naší společnosti má náboženský charakter. Osobně jsem na toto slovo docela alergický.

    Naše psyché má dvě části - racionální a intuitivní. Normální člověk by měl mít obě části v rovnováze. Ovšem křesťanství tvrdě intuitivní složku potlačovalo a tak se pojem víra většinou chápe brutálně racionálně - což je silně nepřirozené.

    V současnosti se společnost narovnává, ale pojmy si zatím přidržují původní obsah.

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že z mé strany bylo již řečeno vše....už by to šlo dokola jak Ordinace v Růžovce.....tak poděkuji všem aktérům: Jakub, Jaroslav, Karel, Pavel.

Bylo to krásné odpoledne.;-)

1 0
možnosti
Foto

Njn...někomu nestačí psát nesmysly v blogu, ale musí je psát stylem non plus ultra :)

2 0
možnosti
Foto

náhodou, já se tu vyblbnul;-)

2 0
možnosti
Foto

Nesmysl, čirá demagogie.

Je zajímavé (a alarmující), jak se kdejaký blábol stává "objektivní pravdou", je-li stále opakován (a ohýbán).

2 0
možnosti
Foto

Co konkrétně je nesmysl? Že ateismus je víra?

0 0
možnosti
Foto

Takhle filozoficky můžeme nazvat všechno čímkoli.....psa jelenem, mech muchomůrkou panterovou. Jen vhodně zadefinujeme pojmy dle momentální potřeby a nálady.

Víra jako pojem má pro různé lidi různé významy i jejich hloubku. Není to sám o sobě dostatečně definovaný pojem pro použití kauzální či jakékoli jiné logiky. Díky tomu jsou vývody o ní obvykle ne-li nesmyslné, pak minimálně sporné.

Já ji chápu jako náhražku poznání (či doplněk, jak komu libo). Jiný ji chápe jinak.

Neumím se zaškatulkovat. Ateista? Agnostik? Nevím. Nemám dost důkazů, abych považoval existenci Boha za prokázanou, tudíž hypotézu, že existuje (pro sebe) opouštím a vycházím z axiomu, že není. Až budu mít (pokud) více relavantních, věrohodých a přesných východisek z faktů, pozorování, či měření....mohu si dovodit něco jiného a hypotézu o existenci Boha oživit, či vytvořit novou. Zatím nemám, tak končím u "hypotézy o existenci Boha nejsou dostatečně věrohodné", tudíž jeho existenci zatím zamítám jako nepravděpodobnou (ne nemožnou, jak vyplývá z předchozího) Co jsem? (a nepiště, že wůl prosím, když už tak hezky filozofujeme;-D)

0 0
možnosti

R^Jo, souhlasím. Dá se to shrnout i takto:

Kdo ví, nepotřebuje věřit. Kdo neví, nezbývá než věřit...

0 0
možnosti

Vy tu víru moc přeceňujete. Někdo věří na boha, někdo na lochnesku a jiný na olgoj-chorchoje. No a co?

Do tuhého jde, až když někdo je přesvědčený, že svou víru musí šířit ohněm a mečem, vysílá misionáře, kteří i násilím někoho na pravou víru obracejí.

Teprve to je špatně...

4 0
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik