Diskuse

O úctě k autoritám

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jen dodám drobnou omluvu autorovi. Asi měl na mysli autority delegované a ne přirozené. Tento problém většinou řeší člověk v období puberty, také se snaží vymanit z s rodičovské autority. Delegovaná autorita je zřetelná ve vojenském systému, ale i v každém zaměstnání. Já jsem ve svém dřívějším psaní měl na mysli autority ve společnosti, které tím, že ostatní poněkud převyšují svým rozhledem, mohou ostatním něco "poradit". Žel často radí i ti, kteří mohou nabídnout jen žvásty. A ten kdo si myslí, že rozumí všemu, podobá se přihlouplému. Říká lidová moudrost.

1 0
možnosti

Čím menší je člověk autoritou, tím víc potřebuje moci. Státní i církevní autority jednaly často autoritářsky, to znamená vyžadovaly poslušnost i tam, kde jim chyběly argumenty, protože místo přesvědčování poroučely, původní význam pojmu autority se vytrácel a často zaměňoval s nařizováním, donucováním a dokonce s násilím.

0 0
možnosti

Šťastná společnost, která autority má. Jsou to skuteční vzdělanci, kteří vidí ve větší šíři i hloubce problémy doby a společnosti. Proto po vyhlášení Protektorátu po Německé okupaci byly elity - autority jako první likvidovány. Stejně tak po Únoru 1948 komunisté buď autority asimilovaly, nebo likvidovaly. Nebyl v tom rozdíl, cíl byl dosažen. Ať tak, či tak.

Autority ve společnosti vznikají velmi pomalu. Je faktem, že v minulosti byl velký rozdíl mezi člověkem vyučeným řemeslu nebo rolníkem a na př. vysokoškolsky vzdělaným a třeba ještě i na universitě působícím docentem nebo profesorem.

Dnešní systém vzdělání a vzdělávání způsobil, že narostlo množství absolventů různých druhů vzdělání, ale pro nárůst kvantity se musela snížit kvalita. Hodně zvulgarizovaně se může říci, že všichni rozumí všemu, ale jen "jakoby", povrchně a to není živná půda pro vznik elitních autorit, které společnosti ukazují směr a kultivují ji. Na př. ve sportu zřetekně vidíme jaké jsou mezi sportovci rozdíly. Respektujeme to, ale jinde ne.

Žel dnešní stav má mnoho znaků postupného úpadku lidského rodu. Vůbec to není v protikladu s oslnivým vývojem mediciny, stavebnictví, techniky, elektroniky, genetických objevů a pod. Vše signalizuje zánik před kterým nastává vzedmutí /viz zaniklé civilizace/

Pozorovatelným znakem zešupu je dále stále více pěstované a trvale působící černé a nenávistné vidění světa. Na tom má na příklad žurnalistika založenou existenci. V lidech vzniká falešný pocit, že všichni okolo jsou horší, že nás nic dobrého nečeká. Člověk bez lepších reálných perspektiv a cest po kterých jít, je bezradný jedinec stáda. Vizi může dát jen skutečná autorita - elita, která má nadhled a ví.

Za komusmu autorita či elita to byly nadávky, které představovaly podivíny co si dovolili poznat že Marxleninismus je k ničemu. Je to nejednoduchý problém a pro prosím omluvte tu délku.

0 0
možnosti

Úcta ke komukoliv by neměla být implicitní/automatická jen proto, že je někdo v uniformě, nebo je momentálně v pozici "síly". Tečka.

0 0
možnosti

Promiňte, ale ta vaše teze dávat do protikladu úctu k autoritám a úctu ke komukoli jinému je nesmysl. Zdrojů úcty (tj. úctyhodnost) může být více a to, že cítím úctu k autoritám (já osobně spíše k pravidlům) má jiný zdroj (jsou nositeli velké zodpovědnosti ai  moci), než úctu k někomu za to, že například zastával statečné stanovisko. A ty dvě věci nejsou vůbec v rozporu natož aby se vylučovaly.

0 0
možnosti

J18o73s34e65f 80N41o66v78a24k

23. 2. 2014 14:45

pane kolego: ucta k cloveku pada v okamziku, zachvati-li te atheisticky mor, prohlasujici cloveka za zvire, tezko opravdu mit v ucte kdejakeho svaba. doda-li se k tomu potrat a euthanasie shluku bunek, mizi tezce nalomena ucta k cloveku a hodnote lidskeho zivota hluboko hluboko do zapomneni, svaba take zaslapnes bez vycitek svedomi.a ucta k autoritam - kdoze jsou dnes ty "autority", lide, co tyto zakony vydavaji...ale proc mit v ucte sveho vraha, to ani ten svab nedokaze.

o tomto to vse je.

0 1
možnosti