Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HM

Komunismus je diktatura a komunisti jsou stoupenci této diktatury. Nejsou komunisté dřívější a nynější, jsou stále stejní. A protože komunismus byl zákonem uznán za zločinný systém, mělo by se s nimi zacházet jako se zločinci. Proto také v Německu nemá žádný prostor propagace fašismu a nacismu, účast na politice sdružených nacistů v jedné straně, atd.

Naprosté zmatení pojmů.

3 0
možnosti
Foto

Ne, to jsou marxisti, leninisti případně stalinisti.

0 3
možnosti

Marx správně pochopil podstatu kapitalismu spočívající v odcizení mezilidských vztahů a jejich nahrazení zbožními (směnnými) vztahy. Na tom se od jeho dob nic nezměnilo. Kromě toho modernost akcentuje i další (tuším) Marxovu myšlenku o odcizení samotné práce - lidé nemají ke své práci (k výrobním prostředkům) bezprostřední vztah. Takže nabízíme sebe (svou práci) jakožto zboží a čím dál tím méně víme, proč to všechno vlastně děláme...děláme to totiž většinou jen pro samoúčelně rostoucí zisk toho našeho kapitalisty.

0 1
možnosti
PR

Ale v kapitalismu máte víceméně možnost být nezávislej. Můžete si koupit pozemek. Můžete pěstovat plodiny a chovat zvěř a nemusíte nabízet sebe a svoje neumění na trhu práce. Což komunismus už z principu neumožňuje. Komunismus neumožňuje ani náznak osobní svobody. Budete dělat to co Vám řekneme a dostanete to co Vás udrží na živu.

1 0
možnosti
Foto

Drahý autore, asi Vám nedošlo, že stále je tu mnoho těch, kdo proti své vůli mají státní zkoušku z marx-leninské filosofie, filosofie i ekonomie a že tehdy povinně studovali u těch nejkovanějších komunistů. Tak tedy vězte: Komunismus je čisté zlo. Ať ve své marxistické teorii, nebo ve své leninsko-stalinské praxi. Je to zlo. V samotné esenci komunismu je třídní boj, třídní nenávist, znárodňování a likvidace nepřátelských tříd. Samoté řízení ekonomiky zcela nefunkčními nástroji, stejně jako zcela nemocný pohled na základní lidské a civilizační hodnoty už to snad ani moc nezhorší. Nejstrašnější na tom všem je, že se najdou pošuci, kteří i přes asociálnost celé té myšlenkové konstrukce a po mnohokráte opakovanou lidskou zkušenost, jsou schopni napsat, že komunismus není zas tak zlý. Nepište, prosím, o věcech, o kterých nemáte ani ánung a dělete něco užitečného.

4 1
možnosti
Foto

Já fakt žasnu, kolik lidí reaguje na něco jiného než je v článku. Buď se teda neumím srozumitelně vyjadřovat a hlavní myšlenka se z článku vytratila nebo je chyba na straně čtenářů. Fakt nevím. Vždyť v článku píšu, že komunismem nemyslím (politickou) ideologii a že marxismus a leninismus je zlo.

0 2
možnosti
OK

P.S.: Níže je zmíněna "provokace". Pokud jste to myslel takhle, tak v tom by se nějaký smysl dal nalézt ...

0 0
možnosti
OK

Pozorně jsem si přečetl článek i Vaše reakce na příspěvky. Není mi vůbec jasné, co jste chtěl vlastně říct, jaký máte názor a  jaký z Vašeho článku plyne závěr. Samozřejmě to může být vinou mojí nedokonalosti, nedostatečnosti a neschopnosti, prosím, klidně to tak berte. Nicméně některých zajímavostí jsem si všiml. Některé Vaše argumenty jsou opravdu pozoruhodné. 

1./ Navozujete myšlenku, že když " zásady komunismu" fungují v rodině nebo v úzkém dobrovolném spolku, mohou fungovat i ve společnosti  -  Abstrahujete raději od známých negativních vztahů i v těchto úzkých komunitách ( např. bratro- a otcovraždy ).

2./ Argumentace jeskynní tlupou je zcela irelevantní. V situaci, kdy jde pouze o holé přežití, tak je určitý vztah ke komunitě v podstatě nutností -  A navíc, jste si jistý, že ani tam se nenašel ani jeden člen, který tajně nechodil ukrajovat ze zásob ?

3./ Nechápete, nebo nechcete  vzít  na vědomí fakt, že komunismus předpokládá, že každý člen společnosti se smíří s jeho výší podílu na blahobytu. Umíte si to představit ?  Nebo si myslíte, že je možné, aby všichni členové společnosti si onen blahobyt užívali naprosto stejně ? Opravdu si to myslíte  ?

4./ Omyl ideje komunismus spočívá v tom, že část hesla ".... každému podle potřeb" nelze naplnit, protože "potřeby" jsou stejné, ale zdroje budou vždy omezené.

Jinak, nic ve zlém, ale celý článek a Vaše příspěvky jsou velmi zmatečné.

2 2
možnosti
PR

Nejlíp popsal komunismus Arthur C. Clarke v poslední vesmírné odysey:

Diskuse o střetu svobody jednotlivce s jeho povinnostmi vůči

státu probíhaly už od časů, kdy se Platon a Aristoteles poprvé pokusili

tyto pojmy definovat, a asi potrvají po všechny časy, ale

v průběhu třetího tisíciletí bylo v jejich chápání přece jen dosaženo

určité shody. Obecný souhlas si získal názor, že zcela dokonalou formou vlády by jistě byl komunismus; naneštěstí už bylo prokázáno – a to za cenu několika set milionů lidských životů – že prakticky aplikovatelný je jen u společenských druhů hmyzů, u robotů II. třídy a u omezeného počtu dalších takových populací. Pro nedokonalé lidské bytosti byla za nejlepší ze všech špatných možností uznána demokracie, běžně definovaná jako „ziskuchtivost individua mírněná zdatnou, nikoli však přehnaně horlivou vládou“.

1 0
možnosti
RV

Díky za váš článek, ale komunismu se vůbec nevěnoval. Jeho ideu poprvé popsal právě Karel Marx v Komunistickém manifestu, takže právě on může být s klidem označen za jeho zakladatele. Komunistická myšlenka je založena právě na třídním boji, který ovšem probíhá dle Marxe přirozenou cestou především v kapitalisticky nejvyspělejším zemích. Vykořisťovaná dělnická třída, které je ve společnosti většina, sama od sebe zavrhne kapitalistický způsob života (přestane pracovat v továrně kapitalisty) a ustanoví komunismus jako lepší životní styl. V praxi to bude znamenat zrušení soukromého vlastnictví ( na kterém stojí a padá kapitalismus), namísto kterého nastoupí veřejné vlastnictví a zmizí tak Marxovo domnělé vykořisťování dělnické třídy.

1 0
možnosti
Foto

Stát je nejbezohlednější a nejnehumanističtější vykořisťovatel.  Jedině státní vlastnictví výrobních prostředků dokáže udělat ze svobodných lidí otroky.

2 1
možnosti
TK

Já nechápu o čem ten článek je. To tedy pokaždé, když člověk dělá něco nesobecky, s ohledem na blaho ostatních tak jedná komunisticky? Když udělám něco dobře a nezištně tak jsem komunista? Opravdu zajímavé. Všechno dobré co pochází od lidí, pokud při tom tedy nemyslí na vlastní mrzký mamon, je komunistické. To co dělám v rámci rodiny je tedy komunismus, možná bych měl manželku oslovovat soudružko. Pokud tedy vše nezištné mezi lidmi nazýváte komunismem, sám jste si odpověděl, proč to nikdy nemůže fungovat ve větších celcích, kde příjemce služby neznáte. Ale mýlíte se, že když lidé udělají něco nezištně pro své blízké, že za to nic nedostávají. Dostává se jim vděku, mají z práce dobrý pocit a čisté svědomí, to jsou ale věci, které komunista těžko pojme.

7 0
možnosti
TN

V tomto smyslu se nás tady ohradilo víc. Několik nás tady autora upozorňovalo, že svévolně žongluje s pojmy. V čase 2:39 přiznal, že to byla provokace.

Cit: "No abych pravdu řekl, napadl mě pojem komunitismus, ale i ten už je zabraný. Tak si člověk nevybere  a když už něco převzít, tak ať to je aspoň kontroverzní ;-D ;-)"

1 0
možnosti
TN

Všichni se tady úplně zbytečně rozčilujete.

Doporučuji sjet kousek níž, do vlákna, které načal Tomáš Vodvářka.

Z noční výměny názorů mezi Tomášem Novotným a Jakubem Hájkem jasně plyne, že to byla jen provokace, která měla zaujmout.

0 0
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik